Bizi takip edin
|
EN

YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

İngilizce Hazırlık Programı

Sıkça Sorulan Sorular

Genel


Lisans ve ön lisans programlarının İngilizce Hazırlık Programında başarılı olmak ve/veya muafiyet almak için Yabancı Dil Yeterliği Tablosunda belirtilen yabancı dil sınavları ve puanları kabul edilmektedir. Detaylı bilgi için: Yabancı Dil Yeterliği Tablosu >>>.

Her sınav merkezi kendi geçerlik süresini kendisi belirlemektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi https://sfl.ieu.edu.tr adresinden edinilebilir.

Eğitim dili İngilizce olan üniversitelerin hazırlık programları yeterlik sınavını başarı ile geçmiş olan öğrenciler, üç sene içinde başvurdukları takdirde sınav puanları geçerlidir.

İngilizce Düzey Belirleme Sınavı, Üniversitemize kayıt olan öğrencilerin İngilizce düzeylerini belirlemek amacıyla yapılır.

Düzey Belirleme Sınavı, sizler için çok büyük bir önem taşımaktadır, lütfen bildiğiniz soruları yanıtlayınız ve bilmediğiniz soruları boş bırakınız. Aksi takdirde, olmamanız gereken bir düzeye yerleştirilmeniz sonucunda, programda zorlanabilir ya da zamanınızı boşa geçirebilirsiniz.

İngilizce öğreniminize, hazırlık programında en düşük düzey olan A düzeyde başlar, o sene girmeniz gereken Yeterlik sınavını tehlikeye atabilirsiniz.

En düşük seviye olan A seviyesinden başlayıp, başarılı bir şekilde en üst düzey olan D düzeyine gelen bir öğrenci, bu düzeyi başarı ile tamamladıktan sonra İngilizce Yeterlik Sınavı'na girmeye hak kazanacaktır.

Ancak, İngilizce Hazırlık Programına A düzeyde başlayıp, akademik yıl içinde herhangi bir düzeyde en fazla 1 kez başarısız olmuş öğrencilerin 4. modül sonunda verilen İngilizce Yeterlik Sınavı'na girme hakları, C kurunda aldıkları Modül Çıkış Sınavı sonucuna göre belirlenir. C kurunu, 70 ve üstü puan alarak tamamlayan öğrenciler, 4. modül sonunda verilen İngilizce Yeterlik Sınavı'na girmeye hak kazanırlar.

A, B ve C düzeylerindeki öğrencilerin bir üst düzeye geçebilmeleri için modül sonu sınavında her bir bölümün (dinleme, dil bilgisi, okuma, yazma ve konuşma) kendi içinde toplam puanının en az yüzde 40’ı ve üzerine denk gelecek puan almaları ve modül sonu sınavın toplam puanlarının 59,50 ve üzeri olması gerekmektedir. Öğrencilerin sınavın tüm oturumlarına katılmaları gerekmektedir. Bu koşulları sağlayamayan öğrenciler aynı düzeyi farklı öğretim materyalleriyle tekrar ederler.

Hayır. Öğrencilerin modül başlangıcında belirlenen sınıflarında değişiklik yapılmaz.

İlk modül için sınıflar Düzey Belirleme sınavından alınan puana göre oluşturulur. Takip eden modüllerde ise gruplar, rastgele karma yöntemiyle oluşturulur. Bu yüzden arkadaşınızla aynı sınıfta olmanız çok düşük bir ihtimaldir.

Modül başladıktan sonra sınıf değişikliği yapılmaz.

Evet. İngilizce Hazırlık Programı’na kayıtlı öğrencilerin programa devam etmeleri zorunludur. Öğrencilerin, devamsızlık limitlerini herhangi bir nedenle aşmamış olmaları beklenir. Devamsızlık limitini aşan öğrenciler, modül çıkış sınavına giremez ve aynı düzeyi tekrar etmek zorunda kalırlar.

Öğrenciler, çok ciddi bir sağlık sorunuyla (ameliyat, kaza vb.) karşılaştıkları ve bu nedenle modül-içi değerlendirmelere katılamadıkları durumlarda, resmi sağlık kurumlarından alacakları raporları Yabancı Diller Yüksek Okulu yönetimine bildirmek durumundadırlar. Bu durum sadece modül-içi değerlendirmelerine katılınamadığı takdirde geçerlidir; devamsızlık limitlerine etkisi yoktur. Öğrencilerden beklenen, sekizer haftalık modüler eğitime kesintisiz bir şekilde devam etmeleridir.

Modül Çıkış Sınavı'na (Gateway Exam) girme hakkınızı kaybeder ve ilgili düzeyi tekrar etmek zorunda kalırsınız.

Evet, orijinal kitap kullanma zorunluluğu vardır. Telif yasası gereği öğrencilerin fotokopi ile derse girmeleri yasaktır. Doğabilecek problemlerden İEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu hiçbir yasal sorumluluk taşımamaktadır.

Hazırlık Programı’na yerleşen öğrencilerin seviye gruplarına göre alması gereken kitaplarla ilgili detaylı bilgi bilgilendirme Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılacaktır. Bilgilendirme doğrultusunda öğrencilerimizin yayınevlerinin temin ettiği giriş kodlarını kullanarak dijital sisteme kaydolmaları gerektiğinden, her seviye için belirlenen orijinal kitapların paket olarak alınması gerekmektedir. Kitapların derslere düzenli getirilmesi zorunludur.

Öğrencilere bir modül içerisinde sınıf içi değerlendirmeler uygulanmaktadır. Bu değerlendirmeler öğrencilerin ifadeye dayalı İngilizce dil becerilerini, okuduğunu ve dinlediğini anlama, dili etkin kullanabilme ve kelime bilgisini ölçmektedir. Sınıf içi değerlendirmeler, sınıf ortamında ve öğretim elemanlarımızın gözetiminde yapılır. Bu değerlendirmeler sonunda öğrencilerin dil becerilerindeki eksikler belirlenir ve öğrencilere öğretim elemanları tarafından geribildirimde bulunulur. Öğretim elemanları, öğrencilere bu eksikliklerin giderilmesi için bir takım çözüm önerilerinde bulunur. Sınıf-içi değerlendirmelerinin yanı sıra, bir modülün tamamını kapsayan Sınıf Performansı Değerlendirmesi bulunmaktadır. Sınıf Performansı Değerlendirmesi, öğrencilere her bir öğretim elemanı tarafından verilen değerlendirme notudur. Öğrencilerin sınıf performansı üç başlık altında değerlendirilir. Bunlar, Derste İngilizce Kullanımı, Derse Katılım, Sorumluluk olarak belirlenmiştir.

Bir seviyeyi en fazla üç kez tekrar edebilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı’nda öğrenim gören herhangi bir öğrencinin, o akademik yıl içinde ve/veya sonunda yapılan her bir İYS’ye girebilmesi için İngilizce Hazırlık Programı’nda devam ettiği her bir modülden başarılı olarak, (D) düzeyindeki modülü de başarı ile tamamlamış olması gerekir.

(D) düzeyine gelemeyen veya bu seviyedeki modülde öğrenim gördüğü halde başarılı olamayan öğrenciler, o akademik yıl içerisinde verilen İngilizce Yeterlik Sınavlarına (İYS) giremezler. Bu öğrenciler, ancak katıldıkları takdirde Yaz Destek Programı sonunda verilen İYS’ye ya da akademik yıl sonunda verilen (bütünleme) İYS’ye gerebilirler.

Ancak, Hazırlık programına A düzeyde başlayıp, akademik yıl içinde herhangi bir düzeyde en fazla 1 kez başarısız olmuş öğrencilerin 4. modül sonunda verilen İYS’ye girme hakları, C kurunda aldıkları Modül Çıkış Sınavı sonucuna göre belirlenir. C kurunu 70 ve üstü puan alarak tamamlayan öğrenciler, 4. modül sonunda verilen İYS’ye girmeye hak kazanırlar.

Akademik Yıl’a (C) düzeyinde başlayarak, (C) ve (D) seviyelerindeki modüllerde birinci hakkında başarılı olan öğrenciler birinci yarıyıl sonunda verilen İYS’ye girmeye hak kazanırlar. Bu İYS’de başarılı olan öğrenciler ikinci yarıyılda bölümlerindeki eğitime devam edebilirler. Akademik Yıl’a (C) düzeyinde başlayarak, (C) ve (D) seviyelerindeki modüllerde birinci hakkında başarılı olan öğrencilerden tercih edenler birinci yarıyıl sonunda verilen İYS’ye girmeyerek Bahar Dönemi’nde Fakülte Öncesi Programı’na katılabilirler. Bu öğrenciler Fakülte Öncesi programını tamamladıktan sonra, ikinci yarıyıl sonunda yapılan İYS’ye girerler.

Birinci yarıyıl sonunda yapılan İYS’e katılıp başarılı olamayan öğrenciler de istedikleri takdirde Bahar Dönemi’nde Fakülte Öncesi Programı’na katılabilirler. Bu öğrenciler Fakülte Öncesi programını tamamladıktan sonra, ikinci yarıyıl sonunda yapılan İYS’ye girerler.

İngilizce Yeterlik Sınavı için gerekli koşulları sağlayan öğrenciler, yıl içerisinde verilen tüm yeterlik sınavlarına girebilirler.

Başarısızlık nedeni ne olursa olsun, kayıt yenileyen tüm öğrencilerin yılsonu İngilizce Yeterlik Sınavı’na girme hakları vardır.

İngilizce hazırlık programı olan ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarında, İYS’nın her bir bölümün (yazma, dinleme ve okuma, dil bilgisi ve konuşma bölümlerinden) kendi içinde toplam puanının yüzde 40’ı ve üzerine denk gelecek puan alan ve İYS toplam puanlarının ön lisans ve lisans programlarında 64,50 ve yüksek lisans programlarında ise 70 ve üzeri olan öğrenciler, programlarında ders aşamasına geçerler. Öğrencilerin, sınavın tüm oturumlarına katılmaları gerekmektedir. İYS’den yeterli puanı alamayan öğrenciler aldıkları puana göre İngilizce Hazırlık Programına devam ederler.

İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS) ile ilgili detaylı bilgiye https://sfl.ieu.edu.tr/tr/yeterlik-sinavi-ornegi adresinden ulaşılabilir.

Modül-içi değerlendirmeler ve Modül Çıkış Sınavı (Gateway exam) ilgili detaylı bilgiye Blackboard Learn Öğrenme Yönetim Sisteminden erişilebilir. Bu sisteme sadece Yabancı Diller Yüksek Okulu öğrencileri ve öğretim elemanları erişebilir.

İngilizce Yeterlik Sınavı’nın içeriği ile ilgili bilgi ve örneklere şu adresten ulaşılabilir. https://sfl.ieu.edu.tr/ingilizce_hazirlik_programi/en/yabanci-dil-yeterligi

Hazırlık Yaz Destek Programı, her düzeyden öğrencinin katılabileceği bir programdır. Kendi istekleri ile bu programa katılan öğrenciler, program sonunda verilecek İYS’ye girebilirler; ancak derslere devam esastır. Devamsızlık limiti 12 saattir. Bu sınırı aşanlar devamsızlıktan kalır ve Yaz Destek Programı sonunda verilecek İYS’ye katılamazlar. Yaz Destek Programı ücretlidir.

Öğrenciler, öğretim elemanlarının önceden ilan edilen ofis saatlerine katılıp, yardım alabilirler. Ayrıca, öğrencilerimiz İngilizce Konuşma Kulübü, Bilgi Yarışması ve Zekâ Oyunları gibi ACTS faaliyetlerine devam ederek ders saatleri dışında İngilizce bilgilerini geliştirme imkânını bulabilirler.

Bunun için yapılması gereken, online olarak OASIS bilgi sistemine kayıt olmaktır. OASIS, İzmir Ekonomi Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı Öğrencilerinin devam-devamsızlık ve sınav sonuçlarını görebildikleri bilgilendirme sistemidir.  Bu sisteme nasıl kayıt olunacağı ile ilgili bilgiler öğrenci kitapçığında yer almaktadır.

SOSYAL MEDYA

Mikro Sertifikalar

Pathways To Success

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.