İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • ENGLISH

  • YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

    İtalyanca Dil Programı

    ITL 350 | Ders Tanıtım Bilgileri

    Dersin Adı
    İTALYANCA GASTRONOMİ TERMİNOLOJİSİ
    Kodu
    Yarıyıl
    Teori
    (saat/hafta)
    Uygulama/Lab
    (saat/hafta)
    Yerel Kredi
    AKTS
    ITL 350
    Güz/Bahar
    3
    0
    3
    4

    Ön-Koşul(lar)
      ITL 202 Başarılı olmak (En az DD notu almış olmak)
    Dersin Dili
    İtalyanca
    Dersin Türü
    Seçmeli
    Dersin Düzeyi
    Lisans
    Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
    Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım / Sunum
    Ulusal Meslek Sınıflandırma Kodu -
    Dersin Koordinatörü
    Öğretim Eleman(lar)ı
    Yardımcı(ları) -
    Dersin Amacı Avrupa Ortak Başvuru Metni A2 seviyesinde öğrencilerin İtalyan mutfağına ait temel kavram ve bilgilere kendi görüşlerini de katarak dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini B1.1 seviyesine getirmeyi amaçlamaktadır.
    Öğrenme Çıktıları

    Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;

    • İtalyan mutfağı ile ilgili konuşmaları ve yemek tariflerini takip edebileceklerdir.
    • Yemek yeme alışkanlıkları, yiyecek-içecekler, ürün üzerindeki etiketler, menüler, yemek tarifleri, mutfak ve yemek ile ilgili kısa metinleri analiz edebileceklerdir.
    • İtalyan mutfağı ve Türk mutfağı arasında benzerlikleri ve farklılıkları gözlemleyebileceklerdir.
    • Mutfak terimlerini ve yiyecek-içecek ile ilgili deyimleri kullanarak yemek tercihleri hakkında görüşlerini ifade edebileceklerdir.
    • İtalyanların yemek kültürü ve yemek tarifleri ile ilgili basit metinler oluşturabileceklerdir.
    Ders Tanımı Bu ders İtalyan mutfağı, tipik ürünleri, İtalyan ve Türk mutfak kültürleri ve yemek tarifleri ile ilgili detaylı bilgi vermeyi ve mutfak terimlerini kullanmayı içermektedir.
    Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

     



    Dersin Kategorisi

    Temel Ders
    Uzmanlık/Alan Dersleri
    Destek Dersleri
    İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
    Aktarılabilir Beceri Dersleri
    X

     

    HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

    Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 ITL 350 Dersinin Öğrencilere Tanıtılması ve Ders Gereklilikleri LINK: https://www.youtube.com/watch?v=SrImmYkS1xM
    2 İtalyan yemekleri ve öğünleri, “finire” fiili, yemek tarifi (insalata caprese), miktar bildiren zamir (ne-partitivo) Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 1. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com; LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/itap/appetito/ https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/insalata-caprese/
    3 Ekmek çeşitleri, yemek tarifi (bruschette), ekmek ile ilgili deyimler, menü ve atıştırmalıklar, şarküteri et çeşitleri, geniş zaman –isc alan fiiller Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 1. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/vai-quel-paese/pagare-alla-romana/ https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/bruschette/
    4 Yemek yenilen yerler; yemek ile ilgili sıfatlar, “si” impersonale Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 2. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/pappa-al-pomodoro/
    5 Yemek tarifi (pappa al pomodoro), sofra takımı kelime bilgisi, sebze, bakliyat ve aromatik bitkiler kelime bilgisi, bazı bitkiler ile ilgili deyimler Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 2. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.youtube.com/watch?time_continue=310&v=S08sCxOI8NM&feature=emb_logo sofra takımı http://www.impariamoitaliano.com/vtavola2.htm
    6 Resmi –gayri resmi konuşma biçimleri, Stare + Gerundio, makarna çeşitleri, yemek tarifi (spaghetti alla carbonara), Emir kipi (imp. informale -tu) Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 3. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: http://www.impariamoitaliano.com/vtipidipasta.htm https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/spaghetti-alla-carbonara/ spaghetti alla carbonara http://www.impariamoitaliano.com/cucina01.htm
    7 Yumurta pişirme çeşitleri, yumurta ilgili atasöz ve deyimler, mutfak araç gereçleri kelime bilgisi(1) Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 3. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/vai-quel-paese/che-caffe-vuoi/ mutfak araç-gereçleri http://www.impariamoitaliano.com/vrecipienti.htm
    8 Yerel yemekler ve sosları,geçmiş zaman (passato prossimo), verbi con doppio ausiliare al passato Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 4. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/bucatini-allamatriciana/
    9 Kişisiz filler (servire- mancare- bastare), et ve şarküteri çeşitleri ve pişirme biçimleri, et ile ilgili deyimler; yemek tarifi (bucatini all’amatriciana) Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 4. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: şarküteri http://www.impariamoitaliano.com/vsalumi.htm Tiramisu http://www.impariamoitaliano.com/cucina01.htm http://www.impariamoitaliano.com/cucina07.htm
    10 Çerez çeşitleri, geçmiş zamanda pronomi diretti, “ne” partitivo, ürün kalite kontrol etiketleri, yemek tarifi (pesto genovese), kesim biçimleri Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 5. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/trofie-al-pesto/
    11 Peynir ve zeytinyağları çeşitleri; ürün kalite kontrol kodları; mutfak ölçü birimleri Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 5. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: http://www.impariamoitaliano.com/vcontenitori.htm
    12 Pizza hamuru malzemeleri ve tarifi, superlativo relativo + assoluto, fare+ infinito, mutfak araç gereçleri kelime bilgisi (2) Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 6. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/pizza-margherita/
    13 Pizza çeşitleri; verbi modali, Yemek tarifi (pizza margherita) SUNUM Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 6. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com
    14 Deneme sınavı
    15 Dersin gözden geçirilmesi
    16 Final Sınavı

     

    Ders Kitabı

    Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, ALMA Edizioni-Firenze, 2018

    ISBN 978-88-6182-553-6  

    Önerilen Okumalar/Materyaller

    ieu.blackboard.com

     

    DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

    Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
    Katılım
    Laboratuvar / Uygulama
    Arazi Çalışması
    Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
    2
    30
    Portfolyo
    Ödev
    1
    10
    Sunum / Jüri Önünde Sunum
    1
    20
    Proje
    Seminer/Çalıştay
    Sözlü Sınav
    Ara Sınav
    Final Sınavı
    1
    40
    Toplam

    Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
    4
    60
    Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
    1
    40
    Toplam

    AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

    Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
    Teorik Ders Saati
    (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
    16
    3
    48
    Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
    (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
    16
    0
    Sınıf Dışı Ders Çalışması
    14
    1
    14
    Arazi Çalışması
    0
    Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
    2
    8
    16
    Portfolyo
    0
    Ödev
    1
    6
    6
    Sunum / Jüri Önünde Sunum
    1
    11
    11
    Proje
    0
    Seminer/Çalıştay
    0
    Sözlü Sınav
    0
    Ara Sınavlar
    0
    Final Sınavı
    1
    20
    20
        Toplam
    115

     

    İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜ

    Detaylar

    KÜRESEL KARİYER

    İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.

    Daha Fazlası..

    BİLİME KATKI

    İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.

    Daha Fazlası..

    İNSANA DEĞER

    İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.

    Daha Fazlası..

    TOPLUMA FAYDA

    22 yıllık güç ve deneyimini toplumsal çalışmalara aktarmak..

    Daha Fazlası..
    İzmir Ekonomide yapacağın Lisansüstü eğitimle bir adım öndesin