| Dersin Adı |
İTALYANCA GASTRONOMİ TERMİNOLOJİSİ
|
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
|
ITL 350
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
4
|
| Ön-Koşul(lar) |
|
|||||||
| Dersin Dili |
İtalyanca
|
|||||||
| Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||||
| Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||||
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||||
| Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Anlatım / Sunum | |||||||
| Ulusal Meslek Sınıflandırma Kodu | - | |||||||
| Dersin Koordinatörü | ||||||||
| Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||||
| Yardımcı(ları) | - | |||||||
| Dersin Amacı | Avrupa Ortak Başvuru Metni A2 seviyesinde öğrencilerin İtalyan mutfağına ait temel kavram ve bilgilere kendi görüşlerini de katarak dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini B1.1 seviyesine getirmeyi amaçlamaktadır. |
| Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
| Ders Tanımı | Bu ders İtalyan mutfağı, tipik ürünleri, İtalyan ve Türk mutfak kültürleri ve yemek tarifleri ile ilgili detaylı bilgi vermeyi ve mutfak terimlerini kullanmayı içermektedir. |
| Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
|
|
|
Temel Ders | |
| Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
| Destek Dersleri | ||
| İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
| Aktarılabilir Beceri Dersleri |
X
|
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
| 1 | ITL 350 Dersinin Öğrencilere Tanıtılması ve Ders Gereklilikleri | LINK: https://www.youtube.com/watch?v=SrImmYkS1xM |
| 2 | İtalyan yemekleri ve öğünleri, “finire” fiili, yemek tarifi (insalata caprese), miktar bildiren zamir (ne-partitivo) | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 1. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com; LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/itap/appetito/ https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/insalata-caprese/ |
| 3 | Ekmek çeşitleri, yemek tarifi (bruschette), ekmek ile ilgili deyimler, menü ve atıştırmalıklar, şarküteri et çeşitleri, geniş zaman –isc alan fiiller | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 1. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/vai-quel-paese/pagare-alla-romana/ https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/bruschette/ |
| 4 | Yemek yenilen yerler; yemek ile ilgili sıfatlar, “si” impersonale | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 2. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/pappa-al-pomodoro/ |
| 5 | Yemek tarifi (pappa al pomodoro), sofra takımı kelime bilgisi, sebze, bakliyat ve aromatik bitkiler kelime bilgisi, bazı bitkiler ile ilgili deyimler | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 2. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.youtube.com/watch?time_continue=310&v=S08sCxOI8NM&feature=emb_logo sofra takımı http://www.impariamoitaliano.com/vtavola2.htm |
| 6 | Resmi –gayri resmi konuşma biçimleri, Stare + Gerundio, makarna çeşitleri, yemek tarifi (spaghetti alla carbonara), Emir kipi (imp. informale -tu) | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 3. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: http://www.impariamoitaliano.com/vtipidipasta.htm https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/spaghetti-alla-carbonara/ spaghetti alla carbonara http://www.impariamoitaliano.com/cucina01.htm |
| 7 | Yumurta pişirme çeşitleri, yumurta ilgili atasöz ve deyimler, mutfak araç gereçleri kelime bilgisi(1) | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 3. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/vai-quel-paese/che-caffe-vuoi/ mutfak araç-gereçleri http://www.impariamoitaliano.com/vrecipienti.htm |
| 8 | Yerel yemekler ve sosları,geçmiş zaman (passato prossimo), verbi con doppio ausiliare al passato | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 4. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/bucatini-allamatriciana/ |
| 9 | Kişisiz filler (servire- mancare- bastare), et ve şarküteri çeşitleri ve pişirme biçimleri, et ile ilgili deyimler; yemek tarifi (bucatini all’amatriciana) | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 4. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: şarküteri http://www.impariamoitaliano.com/vsalumi.htm Tiramisu http://www.impariamoitaliano.com/cucina01.htm http://www.impariamoitaliano.com/cucina07.htm |
| 10 | Çerez çeşitleri, geçmiş zamanda pronomi diretti, “ne” partitivo, ürün kalite kontrol etiketleri, yemek tarifi (pesto genovese), kesim biçimleri | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 5. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/trofie-al-pesto/ |
| 11 | Peynir ve zeytinyağları çeşitleri; ürün kalite kontrol kodları; mutfak ölçü birimleri | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 5. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: http://www.impariamoitaliano.com/vcontenitori.htm |
| 12 | Pizza hamuru malzemeleri ve tarifi, superlativo relativo + assoluto, fare+ infinito, mutfak araç gereçleri kelime bilgisi (2) | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 6. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com LINK: https://www.almaedizioni.it/it/almatv/italiano-in-cucina/pizza-margherita/ |
| 13 | Pizza çeşitleri; verbi modali, Yemek tarifi (pizza margherita) SUNUM | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, Ünite 6. yardımcı kaynaklar, ieu.blackboard.com |
| 14 | Deneme sınavı | |
| 15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
| 16 | Final Sınavı |
| Ders Kitabı | Sara Porreca,“L’Italiano per la cucina”, ALMA Edizioni-Firenze, 2018 ISBN 978-88-6182-553-6 |
| Önerilen Okumalar/Materyaller | ieu.blackboard.com |
| Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
| Katılım | ||
| Laboratuvar / Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
2
|
30
|
| Portfolyo | ||
| Ödev |
1
|
10
|
| Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
20
|
| Proje | ||
| Seminer/Çalıştay | ||
| Sözlü Sınav | ||
| Ara Sınav | ||
| Final Sınavı |
1
|
40
|
| Toplam |
| Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
60
|
| Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
| Toplam |
| Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
|---|---|---|---|
| Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
| Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
| Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
1
|
14
|
| Arazi Çalışması |
0
|
||
| Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
2
|
8
|
16
|
| Portfolyo |
0
|
||
| Ödev |
1
|
6
|
6
|
| Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
11
|
11
|
| Proje |
0
|
||
| Seminer/Çalıştay |
0
|
||
| Sözlü Sınav |
0
|
||
| Ara Sınavlar |
0
|
||
| Final Sınavı |
1
|
20
|
20
|
| Toplam |
115
|
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..